Co vařit, když máte KOPR a/nebo jste na cestách?

A KOPRem nemyslím bylinku, ale Kolosální Odpor k PRáci. Myslím, že toto postihne občas každou z nás. Mě to postihlo nedávno. Měli jsme jet na celý víkend pryč a předpověď počasí slibovala téměř léto.

Poslední, co se mi chtělo řešit, bylo vaření. Nebo nakupování. Kuchyň v apartmánu navíc už podle fotek nevypadala nějak převratně vybavená.

Mé požadavky:

  • Suroviny musíme mít doma (což je výzva, když poslední velký nákup byl před dvěma týdny),
  • Suroviny musí být dobře transportovatelné (hned se nezkazit, nevylít ani v případě zbytků cestou zpátky),
  • Vaření musí být rychlé a ideálně v jednom hrnci,
  • Nejíme celý víkend to samé.

Páteční večeře: rizoto s červenou řepou

Doma jsem při napařování lepkavé rýže (viz dále) uvařila červenou řepu. Z mrazáku vytáhla králičí vývar. Na apartmánu jsem osmahla cibulku na oleji, zasypala rýží na rizoto, lehce osmahla a zalila napůl rozmrzlým vývarem. Přidala řepu nakrájenou na kousky a postupně dolévala vodou, dokud nebyla rýže hotová. Na talíři jsme si dozdobili tvrdým sýrem.

Sobotní snídaně: Kaše z lepkavé rýže s omáčkou z blum

Lepkavou rýži jsem měla doma už dlouho a chtěla ji vyzkoušet. Její příprava je trochu delší, ale výsledek byl super.

Rýži je třeba nejprve pořádně propláchnout a potom namočit na 12 hodin do vody. Pak rýži slijeme, napařováček vyložíme plátnem, nasypeme rýži, přikryjeme pokličkou a na páře vaříme, dokud rýže není hotová. Já při té příležitosti uvařila červenou řepu na páteční rizoto.

Po uvaření rýži načechráme a necháme vystydnout. Zabalíme do krabičky.

V sobotu ráno stačilo umýt blumy, nakrájet, dát na pánev, podlít trochou vodou a dusit do změknutí. Přilít kokosové mléko, podle chuti dochutit skořicí, přidat rýži a nechat prohřát. Hotovo.

Sobotní oběd: Směs papriky, slaniny a tofu s brokolicovým salátem s dipem z burákového másla

Na drobno nakrájenou cibuli a slaninu opražit na pánvi, přidat papriku a tofu (my měli ochucené medvědím česnekem) a nechat důkladně prohřát.

Do velké mísy nasypat „mraženou“ brokolici (v pátek odpoledne jsem zabalila balík brokolice, který postupně rozmrzal v lednici), zalít horkou vodou, přikrýt talířem a nechat prohřát. Pokud nejste líní jako já v sobotu, klidně ji klasicky uvařte 🙂

V hrníčku jsem smíchala burákové máslo, sůl, pepř, citronovou šťávu a olivový olej. Vše podle chuti.

Sobotní večeře: Rýžové nudle se zbytkem slaniny a s pestem sypané parmazánem

Víkend byl ve znamení rýže – bylo potřeba nejít na nákup a poslední těstoviny, které doma byly, byly právě rýžové nudle. Ty mají jednu velkou výhodu: stačí zalít horkou vodou a nechat odstát.

Pesto bylo opět z mrazákových zdrojů. Co se nesnědlo čerstvé, okamžitě putovalo zalité olejem do mrazáku.

Příprava snad nemůže být jednodušší. Zbytek slaniny nakrájet, osmažit, zasypat nudlemi vytaženými z horké vody, promíchat, nandat a na talíři doplnit dle chuti pestem a posypat sýrem.

Nedělní snídaně: Oříšková granola, chleba s banánem sypaný skořicí

Na domácích granolách mám závislost od doby, co jsem vyzkoušela první. Aktuálně je u mě top směs ořechů a kokosových hoblinek smíchaných s kokosovým olejem, kakaem (holandským, ne grankem;) ) a skořicí. Upečená do hodně křupava. Je to skvělé i v tom, že jednou upečete a na dlouho máte o snídaně postaráno.

Tahle granola je pro kluky zatím příliš křupavá a hořká. Takže pro ně byl plán B: „nouzové“ zásoby bezlepkového chleba, na to nakrájet a rozmačkat banán, lehce posypat skořicí.

A trpaslíci vynalezli i plán C: chleba s pár kapkami medu a sypaný skořicí.

A poslední oběd už jistila restaurace, protože bylo potřeba vyrazit za jinými povinnostmi a opustit apartmán.

Takže až Vás příště přepadne KOPR, vzpomeňte si na tuhle improvizaci:)

PS: Že bych mohla napsat tenhle článek mě napadlo až cestou domů, tak proto bez fotek. Úvodní fotka vyfotil Jonny Lindner z Pixabay

Miluji výlety a smysluplně strávený čas s dětmi. Díky mým tipům mohou být i Vaše dny barevnější, cesty autem veselejší a výlety s dětmi zábavnější. Také jsem napsala průvodce pro rodiče s malými dětmi Mámin průvodce okolím Lipna, tátové vítáni s bonusovým e-bookem Dítě v autě? V pohodě a s přehledem! Celý můj příběh si přečtěte tady.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Inspirace pro Vás
  • Inspirujte se na Facebooku
  • Nejnovější příspěvky